A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen akkor is tudtok ingyenesen tanulni, ha már elfogytak az állami féléveitek.

A jelenlegi rendszer szerint összesen 12 féléven át tanulhattok magyar állami ösztöndíjas képzésben, vagyis ingyenesen. Ha kimerítettétek ezt a rendelkezésére álló támogatási időt, akkor csak önköltséges képzési formában tanulhattok tovább.

Vannak azonban kivételek. Lehet eltérés ugyanis a 12 félév szabályozásában, ha osztatlan képzésre jártok és a képzési idő meghaladja a tíz félévet. Ebben az esetben a támogatási idő legfeljebb tizennégy félév lehet. A fogyatékossággal élő hallgatók támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti. Ha doktori képzésben vesztek részt, akkor a támogatás ideje legfeljebb 8 félév lehet, azonban ez nem számít bele az államilag támogatott 12 félévetekbe. Fontos tudni, hogy a támogatásba azok a féléveitek is beleszámítanak, melyeket megkezdtetek, de nem fejeztetek be.

A 2020-as felvételin a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kétféle finanszírozási formára jelentkezhettetek. A legtöbb szakon közszolgálati ösztöndíjas vagy önköltséges képzés közül választhattatok. Nem kell önköltséget fizetnetek, ha a rendvédelmi, illetve a honvédekre vonatkozó törvény hatálya alá tartozó hivatásos vagy szerződéses jogviszonyban vagy tisztjelölti jogviszonyban álltok, illetve ha rendészeti ösztöndíjas hallgatók vagytok. Így az államilag támogatott féléveitek nem fogynak, ha valamelyik ösztöndíjjal tanultok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, vagyis a végzés után is további 12 – ennél hosszabb osztatlan képzés esetén 14 – szemeszterig tanulhattok ingyen másik felsőoktatási intézményben.

Forrás: eduline.hu