NKE, a biztos jövő egyeteme

Egyediek vagyunk, és ez által egy kicsit mások is. Olyan képzéseket nyújtunk, amelyek többsége csak nálunk érhetőek el. Ha az állami szférában vagy a honvédség kötelékében vezetői, parancsnoki karrier iránt érdeklődsz nálunk a helyed! Akkor is, ha érdekel a külpolitika, a diplomácia világa és a nemzetközi kapcsolatok. És akkor is az NKE a legjobb hely számodra, ha vonz a bűnügyi felderítés és a katasztrófavédelem kihívásai vagy ha kulcsfontosságú vízügyi területen szeretnél dolgozni.

Az NKE mind az négy kara egyedülálló, kivételes és magas színvonalú képzést nyújt, amellyel állami karrierpályákra kapsz felkészítést. Mit is jelent ez? Azt, hogy a választott képzésed, szakod, szakirányod lehetőséget ad arra, hogy az állam szolgálatába állj és ott is maradj hosszú távon, mert kiszámítható jövő vár rád.

Ha civil képzést választasz, valamely állami szerv (pl. minisztérium, önkormányzati, járási hivatal) vagy állami vállalatok várnak majd. Ha rendészeti képzésre mész, választott szakirányodnak megfelelő rendvédelmi szervnél fogsz dolgozni, a honvédtiszteket pedig a honvédség várja.

Mit biztosít számodra az NKE?

Ha civil vagy rendészeti képzést választasz, az ország egyik legmagasabb színvonalú szállást biztosító kollégiumai, az NKE Orczy Úti Kollégiuma és a Diószegi úti rendészeti kollégium lehetnek az otthonod, ha a vízügyi képzés érdekel, akkor pedig Baján biztosítjuk számodra a magas színvonalú kollégiumi elhelyezést. 2020-ban felvett hallgatóink kollégiumi elhelyezése az első évben ingyenes! (Honvédtisztjelöltjeink számára a kollégiumi elhelyezés a képzés teljes időtartama alatt kötelezően biztosított.)

Ha az NKE-re adod be jelentkezésed, ingyenesen tehetsz nyelvvizsgát a nyelvvizsga központjainkban! Ha még nincs nyelvvizsgád, de kell a felvételidhez, gyere hozzánk! Nem kell bajlódni a vizsgadíj visszaigénylésével.

Az ország minden részéből érkeznek ide hallgatók, így rendkívül sokféle gondolkodású és beállítottságú embert ismerhetsz meg, kölcsönösen tanulhattok egymástól, barátságot köthettek vagy szerelmek szövődhetnek köztetek. Együtt megannyi emlékezetes pillanatban lesz részetek, melyek felejthetetlenné teszik egyetemi éveidet.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hazánk egyik legfiatalabb és legmodernebb felsőoktatási intézménye, de nagy múltra tekint vissza. Ahogy jelmondatából is kiderül, a haza szolgálatában, a 21. század gazdasági és társadalmi kihívásainak megfelelően végzi a közigazgatási szakemberek, valamint a rendvédelem, katasztrófavédelem területén szükséges szakemberek és a katonák magas színvonalú, képzését; az államtudományi és közigazgatási, a rendészeti, a katonai valamint a nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatás területén egyedülálló képzést biztosít a felvételiző diákok számára.

Külföldi részképzési lehetőséget biztosítunk mindenkinek. Európa és a világ közel 100 egyetemén lehet féléves tanulmányokat folytatni, amelyek a hazai tanulmányokba beszámítanak. Az itthoni képzés során is számos külföldi oktatóval és hallgatóval lehet együtt dolgozni, a nemzetközi kapcsolatépítést sokszínű programok segítik. A nyelvtanulást az NKE fokozottan támogatja, a nagy világnyelveken kívül speciális programok segítik pl. a kínai nyelv tanulását.

A NKE központja az Orczy-parkban lévő Ludovika Főépület, az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia, Pollack Mihály tervezte klasszicista épülete. E köré épül az ország legújabb és legmodernebb campusa. Új, négyezer hallgató befogadására képes Oktatási Központban fogsz tanulni, ha a Rendészettudományi Kart választod, akkor a speciális tudást egy kifejezetten erre a célra készült képzési központban sajátíthatod el. A hosszú távú cél az, hogy a honvéd tisztjelöltek és a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói is a Hungária krt-i campusról a Ludovika Campusra tudjanak költözni. A vízügyi képzések helyszíne Baja, ahol az egyetem korszerű oktatási infrastruktúrával – vízügyi technológiai eljárások oktatására alkalmas oktatóhelyekkel, laboratóriumokkal, mérőműszerekkel – rendelkezik. A Víztudományi Karhoz tartoznak a Kelet-Mecsekben, Magyaregregyen és a Duna partján, Érsekcsanádon található mérőtelepek, amelyek a vízgyűjtőfeltárás és a nagyvízi mérések oktatásának helyszínéül szolgálnak.

Az egyetemen több mint 20 szakosztály működik, több mint 1000 taggal. Az új, mintegy 23 ezer négyzetméteres sportközpontban egy multifunkcionális sportcsarnok, uszoda, lőtér, továbbá több kültéri sportpálya, valamint a Ludovika Huszár Lovarda vár téged. Mindezek egyedülálló sportolási lehetőséget biztosítanak számodra.

Az NKE-n ösztöndíjszerződéssel, támogatott formában is tanulhatsz. Fontos, hogy a nálunk eltöltött támogatott féléveid nem számítanak bele a felsőoktatási jogszabályok által engedélyezett tizenkét félévbe. Az alaptámogatáson túl vannak szakmai teljesítményhez kötődő ösztöndíjak (tanulmányi ösztöndíj, kiemelt tanulmányi ösztöndíj, Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj), szociális helyzethez kapcsolódóak (szociális támogatás, Bursa Hungarica ösztöndíj), vannak a kari vagy egyetemi közéleti tevékenységek után járók (közéleti ösztöndíj, Publico Bono ösztöndíj, Jó tanuló jó sportoló ösztöndíj), léteznek a tudományos tehetséggondozás alapján kiosztott ösztöndíjak (szakkollégiumi ösztöndíj, tudományos diákköri ösztöndíj), illetve vannak nemzetközi ösztöndíjak, valamint a tanulmányi mobilitáshoz kapcsolódó ösztöndíjak is.

Az ötemeletes Orczy úti kollégium minden igényt kielégít, modern és hatszáz hallgató befogadására alkalmas. A kétágyas szobák lakóterében minden hallgatónak mozdítható ágya, éjjeli szekrénye, íróasztala és szekrénye van, a kollégium szobái korszerű hang- és hőszigetelésű nyílászárókkal vannak felszerelve. Minden emeleten nappali bútorral és tévével felszerelt közösségi helyiségek találhatók, ahol kényelmesen tudod eltölteni szabadidődet, valamint kétoldali beépített, konyhagépekkel felszerelt főzőhelyiségek is biztosítottak számodra. Van saját, ipari mosógépekkel és szárítógépekkel felszerelt mosókonyhánk is, amit teljesen ingyen használhatsz. A kollégiumban multimédiás termek is vannak, ahol izgalmas programokba lehet bekapcsolódni, de ha a friss levegőre vágysz, csak ki kell sétálnod az ajtón, s máris Budapest egyik legszebb parkjában találod magad ahol 24 órás biztonsági szolgálat vigyáz minden kollégiumi lakóra.

A tudományos diákkör kiugrási lehetőséget biztosít; fontos az önmegvalósítás folyamatában és hozzájárul a szakmai, tudományos fejlődés elősegítéséhez, mindezt úgy, hogy segít elmélyedni a tananyag megértésében. Érdeklődési körödnek megfelelően több szakkollégiumhoz lehet csatlakozni. A szakkollégium az önkormányzatiság elvére és a szakkollégisták öntevékenységére épülő tehetséggondozó szervezet. Célja, hogy saját szakmai program kidolgozásával magas szintű, minőségi szakmai képzést nyújtson, segítve a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozását, közéleti szerepvállalását, az értelmiségi feladatokra történő felkészülés feltételeinek megteremtését, a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség nevelését. Az Egyetemen jelenleg hét szakkollégium működik.

Az egyetemi és a kari hallgatói önkormányzatok az egyetemi közélet meghatározó részei. Te is csatlakozhatsz és a közösség azon tagjává válhatsz, aki a kiépített kapcsolatok és a megszerzett információk alapján képes képviselni a hallgatók érdekeit és segítségükre lenni egyetemi tanulmányaik ideje alatt.

Ha minket választasz, állami karrierpályákra kapsz felkészítést. Mit is jelent ez? Azt, hogy a választott képzésed, szakod, szakirányod lehetőséget ad arra, hogy az állam szolgálatába állj és ott is maradj hosszú távon, mert kiszámítható jövő vár rád. Ha civil képzést választasz, közszolgálati intézmények (pl. minisztérium, nagykövetség, kormányhivatalok) várnak majd. Ha rendészeti képzésre mész, választott szakirányodnak megfelelő rendészeti, katasztrófavédelmi szervnél fogsz dolgozni, a honvédtiszteket pedig a honvédelem intézményei várják. A víz kiemelt stratégiai szerepéből adódóan a karon végzett hallgatók iránti munkaerőpiaci igény folyamatos. A széles körű szakmai kapcsolatoknak köszönhetően már a végzés évében állásajánlatot kapnak a mérnökjelöltek. A hazai vízügyi ágazat szakember-utánpótlását elsősorban a Víztudományi Kar biztosítja, ezért biztos elhelyezkedési lehetőséget jelent az itt szerzett diploma a vízügyi és víziközmű-szférában. Mivel a Kar a globális vízválság kezelésére készíti fel a hallgatóit, az egyik legkeresettebb hivatást adja mérnökjelöltjeinek.

Jó tudni!

2020-tól kezdődően az Egyetem BA képzései tekintetében általános felvételi feltétel a középfokú (B2) komplex nyelvvizsga, illetve a felvételi tárgyak egyikéből emelt szintű érettségi vizsga. Az általános felvételi követelmények teljesítése esetén nem jár többletpont a pontszámításnál.

Fontos figyelni arra, hogy bár az NKE képzéseinek többsége nyitott, azaz az általános felvételi feltételek teljesítésével mindenki jelentkezhet, egyes képzések esetében azonban a jelentkezés valamely állami intézményben betöltött hivatásos jogviszonyhoz van kötve.