Az alapképzésre történő felvételi eljárás során legfeljebb 100 többletpontot kaphattok: ha két emelt szintű érettségitek és egy nyelvvizsgátok van, sajnos akkor sem jár ennél több pluszpont.

Emelt szintű érettségiért akkor kaphattok 50 pluszpontot, ha az adott tantárgyat elfogadják a választott szakon, illetve amennyiben legalább 45 százalékos érettségit tesztek belőle. Többletpont csak a második emelt szintű érettségiért jár. Emelt szintű érettségiért maximum 100 többletpontot kaphattok.

Nyelvtudásért akkor adnak többletpontot, ha legalább középfokú, államilag elismert, komplex nyelvvizsgátok van. B2-es (középfokú) komplex nyelvvizsgáért 28, C1-es (felsőfokú) komplex nyelvvizsgáért pedig 40 pluszpont jár. Nyelvvizsgá(k)ért maximum 40 pontot kaphattok, egy nyelvből pedig csak egy nyelvvizsgáért jár pont, illetve ha ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségitek és nyelvvizsgátok is van, akkor csak az egyiket veszik figyelembe.

Versenyeredményért csak akkor jár többletpont, ha Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV), Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) vagy Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján (TUDOK) abból a tárgyból értétek el, amelyből felvételiznetek kell. https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_2017A/FFT_2017A_1sz_tablazat.pdf

Az OKTV-n vagy a SZÉTV-en elért 1-10. helyezésért 100, 11-20. helyezésért 50, 21-30. helyezésért pedig 25 többletpont jár. TUDOK-nagydíjasok 30, első díjasok pedig 20 pontot kapnak. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért legalább 3. helyezésért 30 pluszpont jár, az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezésért pedig 20 pont jár. Ami még nagyon fontos lehet, hogy a versenyeredmények nem évülnek el.

Sportteljesítményért akkor kaphattok többletpontot, ha a megadott sportágak egyikéből értek el eredményt. Az olimpiai játékokon, siketlimpián, paralimpián, sakkolimpián való részvétel 50 pontot ér, a világ- vagy Európa-bajnokságon szerzett dobogós helyezésért 30, az országos bajnokságon elért 1-3. helyért 15 pluszpontot jár, ha pedig a korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a FISU egyetemi világbajnokságán vagy az Ifjúsági Olimpián értek el legalább 3. helyezést, akkor 20 többletpont jár. 2014-től azok a felvételizők is kapnak többletpontot, akik a diákolimpia országos döntőiben érmet szereznek, ilyenkor 10 pluszpont jár. Az olimpiai, siketlimpiai, paralimpiai és sakkolimpiai eredmények nem évülnek el, a többiért viszont csak akkor jár pluszpont, ha az eredmény legkésőbb a jelentkezést megelőző 8 éven belül szereztétek.

Hátrányos helyzetért, fogyatékosságért vagy gyermekgondozásért 40 többletpontot adnak, amennyiben a felvételi tájékoztató megjelenése és 2017 júliusa. közötti időszak során a jogcím feltételeit teljesíti a jelentkező és a jogosultságot megfelelően igazolja. A hátrányos helyzetért csak akkor jár pont, ha még nem múltatok el 25 évesek.

További információk
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]