2019-ben először, egy uniós projekt elismerésben részesítette, a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő tagállami korszerű vámügyi felsőoktatási képzéseket, köztük a karunkon közel három évtizede folyót is.

Egyetemünk Nemzetközi és Projekt Igazgatósága az RTK Vám- és Pénzügyőri Tanszékének előkészítő munkája nyomán nyújtotta be a pályázatot az Európai Bizottságnak. Karunkon és jogelődjénél az évtizedek során eddig több mint ezer hallgató szerzett sikeresen diplomát. A magyar pályázat az RTK képzési portfóliójának 4 éves vám- és pénzügyőri szakirányával indult a bizottsági minősítésért.

Az eljárás három fázisból áll.  Elsőként a tagállami felsőoktatási intézmény elkészíti és határidőre benyújtja pályázatát. Ezt követően a téma szakértőiből összeállított nemzetközi értékelő testület megvizsgálja a pályaművek mennyiségi, minőségi indikátorait, tartalmi összefüggéseit és megfelelőség esetén javasolja az Európai Bizottság Adó- és Vámügyekért felelős Főigazgatóságának (DG TAXUD) az elismerés odaítélését. Végül a bizottság dönt az odaítélésről, elvégezve a kapcsolódó adminisztratív teendőket.

A pályázat elkészítése és az eljárás során tanultak felhasználhatók a képzési programok további fejlesztéséhez, emellett jobb horizontális láthatóságot biztosítanak egyetemünknek, hasonlóan más EU tagállamok vámügyi felsőoktatási képzésekben érintett intézményeihez. Ezek az előnyök kutatási projektek, a tananyagfejlesztés, az oktatói és hallgatói csereprogramok során is megtérülhetnek és későbbi együttműködések kiindulópontja is lehet.

Az elismerés a Bologna folyamaton túlmutató garanciát jelent arra, hogy ezek az oktatási programok a vámszakma valamennyi fontos elemét tartalmazzák és az elsajátított készségek pedig az elvárható szinteknek megfelelő alkalmazhatóságot biztosítják a végzett hallgatóknak. Ez az elismerési eljárás, értéket jelent a programokra jelentkező hallgatók, felsőoktatási intézmények, az Európai Bizottság és a tagállami bevételi hatóságok nézőpontjából is.

A pályázatra jelentkezők közül 6 tagállam 7 képzési programja, köztük a magyar NKE kapott az elismeréssel jogot arra, hogy a vám- és pénzügyőri alapképzésénél feltüntesse a megtisztelő cím elnyerését. Ami három évre és a pályázatban szereplő konkrét oktatási programra szól.

A díjat a DG TAXUD főigazgatója, Stephen Quest adta át, a tagállami vámigazgatók részvételével Brüsszelben megrendezett ünnepségen.

Kapcsolódó linkek (angolul):

Korszerű vámügyi felsőoktatási programok EU elismerése

https://ec.europa.eu/taxation_customs/eu-training/eu-customs-competency-framework/eu-recognition-state-art-customs-academic-programmes_en

Az elismeréssel rendelkező felsőoktatási programok listája

https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/eu_customs_certificate_of_recognition_recognised_academic_programmes_en.pdf

Rövidhír: elismerések átadása Brüsszelben a 2019-ben sikeresen pályázó felsőoktatási intézmények számára

https://ec.europa.eu/taxation_customs/news/eu-recognition-customs-academic-programmes_en