Interjú Báles Istvánnal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Közigazgatási Kar államtudományi osztatlan mesterképzésének másodéves, nappali tagozatos hallgatójával.

Szabadidejét barátaival tölti és rendszeresen sportol. Gyermekkora óta szenvedélye a labdarúgás, amit egyetemi keretek között, az NKE ligában is űzhet.

Miért éppen az NKE-t választotta?

Az ismerőseim ajánlották, de a döntésemet az Educatio kiállítás és az egyetemi nyílt napok hatására hoztam meg: testközelből ismerhettem meg az európai campusok elitjéhez tartozó intézményt, ahol számos lehetőség várja a hallgatókat.

Hogyan készültél az ÁTMA szakra felvételikor?

Az első induló államtudományi képzésre jelentkezve kihoztam a maximumot magamból: nyelvvizsgáztam és történelemből emelt szinten érettségiztem. A pluszpontok mellett a pályaorientációs beszélgetés sikere is hozzájárult a ponthatár eléréséhez.

Milyen tanáccsal látnád el az NKE-re jelentkezőket?

Ha ide akartok jönni, első helyen jelöljétek meg, mert az egyetemen minden adott ahhoz, hogy elérjétek a céljaitokat, legyenek azok a hivatásos vagy a civil életpályához tartozók.

Ha ki kellene emelni egy meghatározó élményt, ami az NKE-hez fűződik, mi lenne az?

Egyértelműen a gólyatábor! Senkit sem ismerve érkeztem, de a mentorok lelkesítésének  köszönhetően felejthetetlen négy napot töltöttünk együtt, rengetek élménnyel és új baráttal gazdagodva térhettem haza. Mindez jól megalapozta az egyetemi éveimet.

Mint székesfehérvári lakos és fővárosi egyetemista, a közlekedésről mi a véleményed?

A gimnáziumi barátaim a fővárosban tanultak tovább, így engem is vonzott Budapest pezsgő élete. A közlekedéssel teljes mértékben meg vagyok elégedve, a viszonylag olcsó BKK-diákbérlettel hamar el lehet jutni A-ból B-be, és mivel Székesfehérvár nincs túl messze, a hétvégéimet szülővárásomban tudom tölteni.

Dolgozol az egyetem mellett?

Csak alkalmanként. Mivel albérletben lakom, a költségvetésem legnagyobb részét a lakhatási kiadások teszi ki. Családom jelentős támogatását igyekszem meghálálni az eredményeimmel: tanulmányi átlagom révén több alkalommal is ösztöndíjban részesültem.

Mik a terveid?

Az államtudományi szakot 2022-ben elvégezve a megszerzett tudást szeretném a központi közigazgatásban hasznosítani, távlati célként egy közigazgatási államtitkári pozíció lebeg a szemem előtt.

Forrás: Figyelő, Felsőoktatási rangsor 2020